Muzica + Creier = Love!

Postat in: mai 22, 2019 Postat de: DeMorax Comentarii: 0

Muzica + Creier = Love!


Ce face muzica cu creierul meu?

Nu stiu altii cum se pornesc dimineata, insa eu imi incep ziua cu putina muzica. Alarma ceasului desteptator este o melodie care trebuie sa imi dea energia necesara sa deschid ochii si sa ma ridic din pat. Drumul pana la job este, deseori, inconjurat de muzica: la casti sau la radio, in masina. Pe toata durata zilei, lucrez cu castile in urechi sau ascult muzica la boxa, in functie de posibilitati. Asa, parca ma concentrez mai bine! La final de saptamana, sper sa ajung la un concert sau in locuri unde se aude si un pic de muzica… Ce este cu atata muzica? Cum de reusim sa dormim ori sa ne concentram asupra altor activitati, ascultand muzica? Ce face muzica cu creierul meu?

Am cautat putin si sunt o multime de studii. Oamenii au fost fascinati de muzica si fortele ei, inca din cele mai vechi timpuri. Chiar si Friedrich Nietzsche parea un infocat meloman, iar intr-o scrisoare adresata unui prieten a notat o fraza (care a ramas in istorie): „Viata fara muzica este, pur si simplu, o greseala, o durere, un exil.” Frumos, nu?

metal unicorn

Studiile si cercetatorii…

Cercetatorii din toata lumea au demonstrat ca muzica afecteaza creierul. Nu, nu doar o zona pare sa fie stimulata de muzica! Absolut toate centrele creietului vibreaza cand ascultam muzica! Dar oare conteaza ce fel de muzica ascultam? Da, caci reactionam intr-un fel la piese triste si diferit la cele vesele.

metal unicorn

Exista un experiment prezentat intr-o carte, Neuroscience Letters (Editor-in-Chief:: Stephen G. Waxman). La acest experiment au participat cativa indivizi. Pe scurt, tot ce trebuia sa faca acestia era sa asculte muzica si sa se lase observati. Savantii au concluzionat ca muzica face un transfer de emotie la nivel de individ. Cei care ascultau muzica trista isi „acordau” expresia fetei conform emotiei percepute, iar cei care ascultau muzica vesela isi imbunatateau starea de spirit, zambind instantaneu. Cu ajutorul muzicii, putem percepe sau simti emotiile. Stii, atunci cand esti piele de gaina? Atunci simti, cu adevarat, muzica! In rest, o percepi.

…britanici

La Universitatea „Heriot-Watt” din Edinburgh, elita studenteasca si profesorii au vrut sa demonstreze daca exista o legatura intre personalitatea individului si preferintele genului muzical. Dupa indelungi observari, au notat genurile muzicale si cateva trasaturi definitorii, in functie de public. Astfel, participantii care ascultau jazz aveau o stima de sine crescuta, erau creativi, sociabili si se simteau in largul lor. Despre cei care ascultau opera, au notat ca aveau o stima de sine crescuta, erau creativi si plini de curtoazie, in timp ce metalistii aveau o stima de sine scazuta, erau creativi, dar nu foarte muncitori si nici foarte sociabili. Cu toate astea, pareau cei mai politicosi si relaxati.

Metalistii sunt pozitivi!

Si Universitatea din Queensland, Australia, a studiat heavy metal-ul in 2012, intr-o cercetare realizata pe 39 de genuri muzicale. Savantii au raportat ca ascultatorii metalului au fost mai pozititvi. Aparent, subiectii nervosi care ascultau muzica agresiva, aveau un puls mai ridica, un nivel de adrenalina crescut, insa isi consumau emotiile negative atunci cand ascultau muzica. In final, subiectii se calmau.

metal unicorn

Ce face muzica cu creierul meu? Teoria ati citit-o! In practica, ce vrea ea! Chiar acum, creierul meu tanjeste dupa inca o melodie…

P.S.: Poate ca cercetatorii britanici considera metalistii creativi, dar nu foarte muncitori. Noi stim ca metalistii sunt cei mai inteligenti. Tu esti dovada! Daca ai timp, poti citi si acest articol: SUNT METALISTII INTELIGENTI? Parerile tale pot ramane aici, intr-un comentariu, sau pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − five =